Khutbah Jumat : Kenapa Kami Mendoakan Orang Mati || Bahasa Jawa

M. Rizal Zunianto
mendoakan orang mati

الخطبة الأولى

اَلْحَمْدُ لِلهِ. اَلْحَمْدُ للهِ الْاَحَدِ الصَّمَدِ الَّذِيْ لَمْ يَلِدْ وَلَمْ يُوْلَدْ وَلَمْ يَكُنْ لَهُ كُفُوًا أَحَدٌ. أَشْهَدُ أَنْ لَا إِلٰهَ اِلَّا اللهُ الَّذِيْ أَمَرَنَا بِالدُّعَاءِ لِلْاَمْوَاتِ. وَأَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُوْلُهُ الَّذِيْ دَعَانَا بِحُبِّ الْإِسْتِغْفَارِ وَقَضَاءِ الصَّلَوَاتِ . الصَّلَاةُ وَالسَّلَامُ عَلَى سَيِّدِنَا وَحَبِيْبِنَا وَشَفِيْعِنَا وَمَوْلَانَا مُحَمَّدٍ الَّذِيْ أَرْسَلَ لِلْعَالَمِيْنَ اِلَى يَوْمِ الْمَعَادِ

أَمَّا بَعْدُ، فَإِنِّي أُوْصِيْكُمْ وَنَفْسِيْ بِتَقْوَى اللهِ الْعَلِيِّ الْعَظِيْمِ الْقَائِلِ فِيْ مُحْكَمِ كِتَابِهِ: إِنْ أَحْسَنْتُمْ أَحْسَنْتُمْ لِأَنْفُسِكُمْ وَإِنْ أَسَأْتُمْ فَلَهَا فَإِذَا جَاءَ وَعْدُ الْآَخِرَةِ لِيَسُوءُوا وُجُوهَكُمْ وَلِيَدْخُلُوا الْمَسْجِدَ كَمَا دَخَلُوهُ أَوَّلَ مَرَّةٍ وَلِيُتَبِّرُوا مَا عَلَوْا تَتْبِيرًا (7) [ الإسراء/ 7]

Hadirin jama’ah jum’ah Rohimakumullah

Sadoyo puji kagunganipun Allah SWT, Gusti ingkang Maha Welas Asih. Sedanten rahmat ingkang kito nikmati ngantos sakmeniko, mboten sanes kejawi mung hadiah saking Panjenengane. Mliginipun ni’mat iman, ni’mat Islam, ugi pinaringan kesehatan. Kanthi kanikmatan punika, prayogi kito sami rawuh ing siyang ing dinten punika saperlu nindakaken shalat jumat karana Panjenengane. Ora liya, iki minangka wujud rasa syukur kito kabeh.Pramila kito kedah tansah ningkataken taqwa dhumateng Allah swt. Sinten ingkang saiki tahsih sami iman lan taqwa kados dinten sadurunge iku tiyang ingkang kapitunan. Dene ingkang begja yaiku tiyang ingkang saben dina bisa tambah apik.

Hadirin Rohimakumullah

Katah dawoh tiyang sepoh menehi pitutur maring anak, supados tansah ndongakake wong tuwa, ndongakake kulawarga utawa sanak kadang utawa wong soleh ingkang sampun sumare. Patut, pakulinan ndonga marang tiyang sanes meniko, tradhisi ndedonga marang liyan, kudah dipon lestarekaken, amargi termasuk salah setunggale bukti bekti kito maring tiyang sedo kolowahu. Biasanipon menawi tiyang ingkang tahsik geang wonten ngalam dunyo menehi hadiah materi. Nanging, ingkang dados pitakonan nopo ingkang saget kito paringake marang wong-wong ingkang sampun sedo? Estunipun sanes arupi materi. Lajeng, hadiah nopo ingkang waget kito parengaken?

Penjenengan kedah ngertos hadirin…

Jawaban ipun inggeh meniko donga lan nyuwun pangapura (istighfar). minangka hadiah sing paling pantes kanggo wong sing sampon tilar donya. Awit saking punika Syekh Nawawi Banten ngendika:

هَدَايَا الْأَحْيَاءِ لِلْأَمْوَاتِ الدُّعَاءُ وَالْإِسْتِغْفَارُ . اهــ نهاية الزين شرح قرة العين – (ج 2 / ص 47)

“Hadiah wong kang isih gesang marang wong kang wis tilar donya yaiku dungo lan nyuwun pangapura marang Allah (istighfar) kanggo wong-wong mau”.

Saderengipun, Syekh Nawawi Al-Bantani nyebataken riwayat bilih wonten ing alam kubur, tiyang ingkang tilar donya menika kados tiyang klelep, tiyang ingkang nyuwun pitulungan awujud donga.

Baca Juga :  Khutbah Idul Fitri : Yang Pantas Berhari Raya || Bahasa Jawa

رُوِيَ عَنِ النَّبِيِّ ﷺ أَنَّهُ قَالَ «مَا الْمَيِّتُ فِي قَبْرِهِ إِلَّا كَالْغَريقِ الْمُغَوَّثِ يَنْتَظِرُ دَعْوَةً تَلْحُقُهُ مِنِ ابْنِهِ أَوْ أَخِيهِ أَوْ صَدِيقٍ لَهُ فَإِذَا لَحِقَتْهُ كَانَتْ أَحَبَّ إِلَيْهِ مِنَ الدُّنْيَا وَمَا فِيهَا» اهــ نهاية الزين – (ج 2 / ص 47) شعب الإيمان – البيهقي – (ج 6 / ص 203)

“Dipun critaaken saking kanjeng Nabi SAW, dhawuhe, ‘Ora ana mayit ing kuburane kajaba wong kang kecemplung/klelep njaluk tulung كَالْغَريقِ الْمُغَوَّثِ, yaiku wong. sing njaluk bantuan ngenteni tetes donga sing dikirim dening anak, adhine, utawa kanca. Dadi yen dheweke entuk kiriman dungo, mula dheweke luwih seneng tinimbang donya lan kabeh sing ana ing kono,’”

Hadirin Rohimakumullah.. Kedah Mangertos.

Salah satunggaling dalil ingkang njlentrehaken tradhisi ndongak aken mayit inggih punika dawoh ipun gusti Allah SWT:

وَالَّذِينَ جَاءُوا مِنْ بَعْدِهِمْ يَقُولُونَ رَبَّنَا اغْفِرْ لَنَا وَلِإِخْوَانِنَا الَّذِينَ سَبَقُونَا بِالْإِيمَانِ. [ الحشر/ 10 ]

“Wong-wong kang teka sawise dheweke (Muhajirin lan Anshar) padha ndedonga, “Dhuh Pangeran kawula, mugi karsaa paring pangapunten dhateng kawula lan sadherek kawula ingkang sampun iman saderengipun kawula.”

Hadirin Rohimakumullah.. Kedah Mangertos.

Muhyiddin Syarf An-Nawawi dawoh wonten ing bab ingkang judul ipun “Amaliyah ingkang mupangati tumrap tiyang ingkang sampun pejah” penjenenganipun dawoh aken bilih wonten kesepakatan para Ulama bileh dongonipun tiyang ingkang taksih gesang dateng tiyang ingkang sampun seda punika mupangat. ganjaran bakal dugi kagem dheweke.

اَجْمَعَ الْعُلَمَاءُ عَلَى اَنَّ الدُّعَاءَ لِلْاَمْوَاتِ يَنْفَعُهُمْ وَيَصِلُهم ثَوَابُهُ وَاحْتَجُّوا بِقَوْلِهِ تَعَالَى وَالَّذِينَ جَاءُوا مِنْ بَعْدِهِمْ يَقُولُونَ رَبَّنَا اغْفِرْ لَنَا وَلِإِخْوَانِنَا الَّذِينَ سَبَقُونَا بِالْإِيمَانِ . اهـ الأذكار – (ج 1 / ص 164)

“Para ulama sepakat yen ndedonga kanggo wong sing wis mati bakal entuk manfaat lan ganjaran uga bakal tekan. Ulama iki damel dalil saking dawoh ipun gusti Allah SWT, surat Al-Hasyr ayat 10) “Wong-wong sing teka sawise wong-wong mau (Muhajirin lan Ansar), padha ndedonga, ‘Dhuh Gusti, ampuni kula lan sedulur-sedulurku sing wis iman sadurunge aku”

Hadirin Rohimakumullah.. Kedah Mangertos.

Milo saking meniko, saget dipun mangertosi bileh sejatine wong sing wis tilar donya ngarepake kiriman dungo utawa peparing donga marang wong kang isih urip. Kanthi tembung liya, kiriman donga utawa hadiah bakal migunani banget kanggo tiyang pejah, ugi ganjaran ipon bakal dumugi kanggo piyambake.

Hadirin Rohimakumullah

Mugi-mugi kito sedoyo, keluarga lan sederek sedoyo tansah pikantuk pitulungan saking Allah Subhanahu wa Ta’ala supados sedayanipun dados kawulonipun Allah ingkang beraqidah Ahlu sunnah wal jamaah selalu derek tradisi poro salafu sholih Amin Ya Robbal Alamin.

Baca Juga :  Khutbah Jumat : BBM Mindak Nopo Ngaruh Dateng Rizki! || Bahasa Jawa

أَعُوْذُ بِاللهِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيْمِ ، بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيْمِ

وَالَّذِينَ تَبَوَّءُوا الدَّارَ وَالْإِيمَانَ مِنْ قَبْلِهِمْ يُحِبُّونَ مَنْ هَاجَرَ إِلَيْهِمْ وَلَا يَجِدُونَ فِي صُدُورِهِمْ حَاجَةً مِمَّا أُوتُوا وَيُؤْثِرُونَ عَلَى أَنْفُسِهِمْ وَلَوْ كَانَ بِهِمْ خَصَاصَةٌ وَمَنْ يُوقَ شُحَّ نَفْسِهِ فَأُولَئِكَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ (9)

بَارَكَ اللهُ لِيْ وَلَكُمْ فِيْ الْقُرْآنِ الْعَظِيْمِ ، وَنَفَعَنِيْ وَإِيَّاكُمْ بِمَا فِيْهِ مِنَ الذِّكْرِ وَالْآيَاتِ الْحَكِيْمِ ، إِنَّهُ هُوَ الْغَفُوْرُ الرَّحِيْمَ

الخطبة الثانية

الْحَمْدُ لِلهِ الَّذِيْ أتَمَّ عَلَيْنَا نِعْمَتَهُ ، وَأَكْمَلَ لَنَا الدِّيْنَ , وَشَرَّعَ لَنَا مِنَ الْأَعْمَالِ الصَّالِحَاتِ أَنْوَاعًا وَأَصْنَافًا لِنَتَقَرَّبَ بِهَا إِلَى رَبِّ الْعَالَمِيْنَ . أَشْهَدُ أَنْ لَا إلٰهَ إِلَّا اللهُ وَحْدَهُ لَا شَرِيْكَ لَهُ أَكْرَمُ الْأَكْرَمِيْنَ . وَأَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُوْلُهُ الْمُصْطَفَى عَلَى جَمِيْعِ الْأَنْبِيَاءِ وَالْمُرْسَلِيْنَ . اللهم صَلِّ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِهِ وَأَصْحَابِهِ وَالتَّابِعِيْنَ وَتَابِعِيْهِمْ بِإِحْسَانٍ إِلَى يَوْمِ الدِّيْنِ
: أَمَّا بَعْدُ .

فَيآأيُّهَا الْحَاضِرُوْنَ رَحِمَكُمُ اللهُ , اِتَّقُوا اللهَ – اِتَّقُوا اللهَ تَعَالَى وَأَطِيْعُوْهُ فَإِنَّ طَاعَتَهُ أَقْوَمُ وَأَقْوَى , وَتَزَوَّدُوا فَإِنَّ خَيْرَ الزَّادَ التَّقْوَى , وَاحْذَرُوا أَسْبَابَ سَخَطِ الْجَبَّارِ فَإِنَّ أَجْسَامَكُمْ عَلَى النَّارِ لَا تَقْوَى

وَاعْلَمُوا أَنَّ أَصْدَقَ الْحَدِيْثِ كِتَابُ اللهِ ، وَخَيْرَ الْهَدْيِ هَدْيُ مُحَمَّدٍ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ , وَشَرَّ الْأُمُوْرِ مُحْدَثَاتُهَا وَكُلَّ مُحْدَثَةٍ بِدْعَةٌ وَكُلَّ بِدْعَةٍ ضَلَالَةٌ

وَعَلَيْكُمْ بِالْجَمَاعَةِ ، فَإِنَّ يَدَ اللهِ مَعَ الْجَمَاعَةِ ، وَمَنْ شَذَّ شَذَّ فِيْ النَّارِ

اللهم صَلِّ وَسَلِّمْ وَبَارِكْ عَلَى سَيِّدِنَا وَحَبِيْبِنَا وَشَفِيْعِنَا وَقُرَّةِ أَعْيُنِنَا مُحَمَّدٍ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ وَعَلَى آلِهِ وَأَصْحَابِهِ وَأَزْوَاجِهِ وَذُرِّيَّاتِهِ أَجْمَعِيْنَ ، وَالتَّابِعِيْنَ وَتَابِعِيْهِمْ بِإِحْسَانٍ إِلَى يَوْمِ الدِّيْنِ بِرَحْمَتِكَ يَآأرْحَمَ الرَّاحِمِيْنَ وَالْحَمْدُ لِلهِ رَبِّ الْعَالَمِيْنَ

اللهم اغْفِرْ لِلْمُؤْمِنِيْنَ وَالْمُؤْمِنَاتِ وَالْمُسْلِمِيْنَ وَالْمُسْلِمَاتِ الْأَحْيَاءِ مِنْهُمْ وَاْلأَمْوَاتِ ؛ اللهم أَعِزَّ الْإِسْلَامَ وَالْمُسْلِمِيْنَ ، وَأَذِلَّ الشِّرْكَ وَالْمُشْرِكِيْنَ , وَدَمِّرْ أَعْدَاءَ الدِّيْنِ , وَاجْعَلْ هٰذَا الْبَلَدَ آمِنًا , رَخَاءً , سَخَاءً , وَسَائِرَ بِلَادِ الْمُسْلِمِيْنَ ؛ اللهم نَوِّرْ عَلَى أَهْلِ الْقُبُوْرِ قُبُوْرَهُمْ , اللهم اغْفِرْ لِلْأَحْيَاءِ وَيَسِّرْ لَهُمْ أُمُوْرَهُمْ

اللهم ادْفَعْ أَنَّ الْغَلَاءَ وَالْوَبَاءَ وَالرِّبَا وَالزَّلَازِلَ وَالْمِحَنَ ، وَسُوْءَ الْفِتَنِ مَا ظَهَرَ مِنْهَا وَمَا بَطَنَ ، عَنْ بَلَدِنَا هٰذَا خَاصَّةً ، وَعَنْ سَائِرِ بِلَادِ الْمُسْلِمِيْنَ عَامَّةً ، بِرَحْمَتِكَ يَآ أَرْحَمَ الرَّاحِمِيْنَ

عِبَادَ اللهِ … إِنَّ اللهَ يَأْمُرُكُمْ بِالْعَدْلِ وَاْلإِحْسَانِ وَإِيْتَاءِ ذِيْ الْقُرْبَى وَيَنْهَى عَنِ الْفَحْشَاءِ وَالْمُنْكَرِ وَاْلبَغْيِ لَعَلَّكُمْ تَذَكَّرُوْنَ , وَاذْكُرُوا اللهَ الْعَظِيْمَ يَذْكُرْكُمْ ,وَاشْكُرُوْهُ عَلَى نِعَمِهِ يَزِدْكُمْ وَلَذِكْرُ اللهِ أَكْبَرْ , وَاللهُ يَعْلَمُ مَا تَصْنَعُوْنَ